Metabolic Brabant

Is voeding ‘dode materie’ of is er ook energie in het spel? Voor mij is het antwoord duidelijk en ik wil in deze nieuwsbrief even een korte blik op de visie van de antroposofie werpen. Verder nog wat ‘variatie’ aan informatie voor meer ‘variatie’ op je bord. Veel leesplezier!


Variatie, variatie, variatie ...

Dit is een heel belangrijk advies om tekorten aan voedingsstoffen te voorkomen. We vallen makkelijk op steeds dezelfde, bekende voedingsmiddelen terug. Maar juist de afwisseling zorgt ervoor dat we niet teveel van de schadelijke stoffen, die van nature in voeding voorkomen, binnenkrijgen.

Eten we bijvoorbeeld elke dag dezelfde soort sla, kan het zijn dat we teveel nitraat opnemen. (Biologische groenten van de volle grond bevatten het laagste nitraatgehalte.) Neem een keer je groentelijst en kijk wat je daarvan nog niet hebt gegeten. Kijk bewust in de groenteafdeling van de supermarkt, of nog beter bij een groenteboer in de buurt, wat er allemaal verkrijgbaar is en kies groente die je nog nooit op hebt.

Zorg er ook voor dat je met kleuren afwisselt op je bord, het ziet er vrolijk uit maar zorgt ook voor verschilleden plantenstoffen en antioxidanten. Het bewust gebruiken van wortels, blad en stelen in een gerecht, zoals in de antroposofische kijk beschreven, draagt ook bij aan een uitgewogen voedingspatroon.

Kortom, kies uit de grote hoeveelheid ook regelmatig een keer iets nieuws. Door nieuwe smaken te proeven, houd je ook spanning en plezier in je eten.
   

Het witte goud

Oude kruidenboeken omschrijven asperge als een geneeskruid. In asperge zit onder andere de stof asparagine. Deze stof heeft een gunstige uitwerking op leverstoornissen, onvoldoende nierfunctie, jicht, chronische reuma, vermoeidheid, hartkloppingen en lage bloeddruk. Verder werkt asperge bloedzuiverend. Bij nier- en blaaskwalen kan asperge als urine-uitdrijvend middel gebruikt worden.

Calcium en asparaginzuren zorgen voor een goede en effectieve werking van de nieren. Beide stoffen zorgen voor reiniging van de nieren en een snelle 'afwatering' waardoor asperges ook bij uitsteek in een voorjaar reinigingskuur passen. De belangrijkste betekenis van asperges voor de gezondheid is de grote dichtheid aan voedingsstoffen die de asperge bevat.

Met elementen als magnesium, calcium, kalium, zink, fosfor en verschillende vitamines zoals B1, B2 en B6. Met name die laatste twee vitamines zijn essentieel bij het herstel van spierweefsel. Asperges horen bij de nitraatarme groentes.


- Giet niet al het vocht na het koken van de asperges weg maar drink het op, het is erg gezond.
- Probeer asperges ook een keer als wokgroente, ze blijven heerlijk knapperig.
   

Zomerkoninkjes

Aardbeien bevatten ontzettend veel vitamine C, zelfs meer dan citrusvruchten. Verder zijn aardbeien rijk aan kalium, ijzer, calcium, magnesium, foliumzuur, selenium en vitamine B1 en B2. Niet vergeten is de rode kleurstof als gezonde antioxidant.

Aardbeien dragen bij aan de lichamelijke weerstand en celstofwisseling en zijn belangrijk voor de kwaliteit van huid, haar en bloedvaten.  Ze zorgen voor een betere darmwerking, kunnen helpen de bloeddruk te verlagen  en helpen zware metalen en andere giftstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Bij sommige mensen kunnen aardbeien een allergische reactie uitlokken in de vorm van (hevige) huiduitslag. Omdat aardbeien niet alleen bekend zijn als zomerkoninkjes, maar ook als gifkoninkjes is het belangrijk om voor een goede kwaliteit te kiezen. Een EKO-keurmerk zou overmatig gebruik van giftige pesticiden bij de teelt van aardbeien uit moeten sluiten.
   

Jeuk, rood, pijn, ruw ...

Huidproblemen komen steeds vaker voor. Inmiddels heeft in de meeste landen één op de vijf kinderen en één op de twaalf volwassenen in enige mate eczeem. Eczeem is tegenwoordig een van de meest voorkomende huidziekten.

De oorzaken liggen onder andere in het steeds giftigere milieu waarin wij leven en/of in een aangeboren allergische aanleg die zich vaak uit in een atopisch (constitutioneel)eczeem. Het afweermechanisme van de mens reageert dan op een te heftige manier op vreemde stoffen uit de omgeving. Wie allergische aanleg heeft, zal dan ook gemakkelijk eczeem, astma of hooikoorts krijgen en soms zelfs meerdere klachten.

Eczeem kan vooral door de jeuk en het infectiegevaar na het open krabben voor overlast zorgen. Bij hardnekkig eczeem wordt door huisarts en dermatoloog vaak een zalf of crème met bijnierschorshormonen (corticosteroïden) gegeven; voordeel hiervan is een vrij snelle verbetering van de symptomen, nadeel (met name bij langdurig gebruik) is het dunner worden en verkleuren van de huid en het verschuiven van het eczeem naar andere plekken van het lichaam.

De homeopathische behandeling heeft tot doel het genezende vermogen van het lichaam, en dus ook van de huid, te verbeteren. Dit gebeurt door een natuurlijk middel dat bij de gehele persoon past.
   

Een ander kijk op voeding


Het is interessant om voeding vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Een visie die voeding niet alleen als materie beschouwd en splitst in zijn onderdelen, maar als geheel met energetische waardes, is de antroposofie.

In de antroposofie gaat men er vanuit dat materie en geest als één geheel functioneren. De antroposofie gaat uit van drieledigheid (bovenpool, middengebied, onderpool) van de mens. Een mens is gezond als de polaire processen in evenwicht zijn. Dit evenwicht kan ondersteund of hersteld worden door voeding. Dit kan door alle delen van de plant in één maaltijd te verwerken. Wortelgewassen (bijv. aardappelen, knolselderij, bietjes) ondersteunen de bovenpoolfuncties; stengel- en bladgewassen (bijv. andijvie, bleekselderij, peterselie) helpen de middengebiedfuncties en bloemgewassen (bijv. komkommer, bloemkool, fruit) bevorderen de onderpoolfuncties.

 Het gaat niet zozeer om de verhoudingen maar meer om het principe dat ze alle drie vertegenwoordigd zijn. Graanproducten (en zaden) vertegenwoordigen de totale plant en vormen daarom de basis van maaltijden.

Deze informatie komt van de site van de natuurdiëtisten. Meer over de antroposofische visie lees je op http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?cod=12&id=16&page=9

Drieledigheid schematisch weergegeven:

  Bovenpool Middengebied Onderpool
Lichaam als geheel Hoofd Romp Benen
Delen van het lichaam (voorbeelden) 1. Schouder
2. Hiel
3. Voorhoofd
1. Arm
2. Voet
3. Achterhoofd
1. Vingers
2. Tenen
3. Kaken
Kenmerken van de polen Rust, koelte Ritme Activiteit
Functies in het lichaam Denken, waarnemen, voelen Hartslag, ademhaling Spijsvertering, stofwisseling, voortplanting, beweging, handelen, willen
Planten Wortels Stengels, bladeren Bloem, knop

   

Interessante link:

Wetenschappers University of Newcastle:
'Bio-voedsel kan gewichtsverlies stimuleren en levensduur verlengen'
http://www.biojournaal.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=4145
 


» U kunt zich hier ook direct aanmelden voor een vrijblijvend en GRATIS informatiegesprek